Pages

Mar 8, 2014

Lupakan ego

Tadi ada pergaduhan kecil. Tak perlu aku nyatakan sebab apa disini. Aku bawa diri, pujuk diri sendiri. Kemas rumah dan layan anak-anak.

Dalam ketika aku melipat kain baju, aku lihat dan pandang muka anak-anak. Kalau aku ikutkan ego, tak fikir soal anak-anak,tak fikir soal dosa, tak fikir dimana syurga seorang isteri, pasti dengan mudahnya mulut ini akan keluar soal cerai. Sampai terfikir yang kalau aku masih single tentunya takkan ada masalah sebegini. Malah aku dengan mudahnya aku buat keputusan sendiri. Tapi, aku masih punya iman dan masih waras. Istighifar panjang. Terima kasih Ya Allah!

Kasihan dengan anak-anak. Nanti mereka yang jadi mangsa keadaan. Mereka pun tak minta untuk dilahirkan. Sebagai orang dewasa kita memang harus waras dalam setiap tindak tanduk.

Biasalah, bak kata orang bergaduh tu resam rumah tangga. Kalau tak bergaduh tu memang tak lengkap rumah tangga. Lupakan ego. Aku yang beralah. Itu lebih baik.

p/s : hati masih sedih.

Mar 5, 2014

SUSU

29 Mac ni genap Alma Humairah setahun. Mama dia nebes ni nak tukar susu. Takut tanak pulak dia. Sekarang Alma minum susu Lactogen. Susu Lactogen ni tak manis langsung. Kalau kita rasa memang tak sedap. Selama ni aku beranggapan susu Lactogen yang tak manis tu ada iras iras rasa cam susu ibu tau. Tu sebab nebes ni nak bagi susu lain bila dia dah setahun ni. 

Setelah meng 'google' kat internet tadi, aku buat keputusan setelah terbaca blog ni. Lepas Alma setahun je aku akan bagi dia minum susu fernleaf. Kandungan dia pun kurang gula dan DHA dia pon ok jugak. Lagi satu takde la mahal sangat. 


Ni flavour honey

p/s : Kalau Alma nak susu ni, aku update next entry.  

Mar 3, 2014

Pompeii

Baru-baru ni aku ngan office mate pegi tengok cite ni.  Hari Jumaat kan waktu panjang. Kiteorang tengok cite POMPEII.  Korang tau tak ape cerita disebalik Kota Pompeii ni?  

Hasil dari meng 'google' banyak la aku baca kisah pasal kaum kat kota pompeii ni.  Kota Pompeii ni terkenal semasa Empayar Rome.  Kota yang maju.  Tapi malangnya diorang ni mempunyai moral yang rendah. Rasanya lebih rendah martabatnya daripada binatang. Mereka ni lebih kurang la dengan kaum Nabi Luth. Tuhan turunkan satu bencana sehingga kewujudan Kota Pompeii tak ditemui dan tak diketahui.  Mereka melakukan seks bebas, tidak kisah melakukan perbuatan terkutuk tu dimana-mana, tidak kisah berzina dengan isteri orang dan seks luar tabii. Kota diorang ni berdekatan ngan Gunung Vasuvius (Gunung Peringatan).  Bencana tu terjadi bila gunung tu meletus.  Apa yang aku baca mereka di kota tu tak sedar terhadap bencana yang berlaku.  Mereka dah biasa dengan gempa bumi berskala kecil. Semua sedang bersuka ria.  Sehingga bila lava gunung tersebut sampai mereka sedang makan-makan dan ada yang melakukan perbuatan terkutuk! Nauzubillahimindzalikk! 

Apa kata korang baca la kisah sebenar pasal Kota Pompeii. Jangan malas-malas.  Pegi google.  Baru boleh tahu kisah sebenar. Jom tengok gambar artifak yang dijumpai. Memang serammmm! Antara blog yang aku baca pasal Kota Pompeii ni kat sini..













p/s  :  Cite kat wayang takde cite pon pasal kisah sebenar.  Cite pasal kisah cinta ngan perlawanan gladiator diorang.  Cehhh!

Feb 26, 2014

SiKecikBoolat

Koranggg..jangan nak termuntah pulak eh.  Kali ni nak tepek muke anak lagi.  Ni gambo Alma Humairah dari baru lahir (1 hari) sampai la hari ni.  Layan jek la ek.  PEACE!