Pages

Jan 31, 2012

NENEK GILA MEROYAN

pak pak pakkkk! pak pak pakkkk!

Menyirap jek darah aku dengar. Takpe. Sabar lagi.

pak pak pakkkk! pak pak pakkkk! Lagi sekali. Malah lebih kuat!

Tersirap lagik darah aku. Aku ada rasa nak memaki orang nih! Bunyik pak pak tu korang nak tau bunyik apa? Bunyik CC a.k.a Nenek Kebayan tua nak mampos tak sedar diri tengah cop surat! Cop surat macam gampang kan?? Die boleh hentak cop tu kat surat kuat-kuat cam orang dah ilang akal. Kalau korang kat tempat aku ape korang akan buat?? Ada rasa nak kaki kan muka dia tak?? Tercabar kesabaran aku nih! Die nih pakai terompah kat dalam opis. Pastu jalan menyeret bunyik kelepek! kelepek! kelepek! Annoying kan?? Pastu mulut busuk cam loji najis. Keje nak menyindir orang je seolah-olah ape semua dia buat tu betul dan baik. Orang lain ni sume tak betul, tak baik. Suka cakap diri sendiri orang sembahyang dan tuhan sayang kat dia. Sebab tu semua orang nak buat dia, nak naya dia. Aku rasa dia confident kat akhirat sok dia sorang jek masuk syurga orang lain suma masuk neraka sebab asyik nak naya die je. Aku tak tau la kalau korang menghadap dia ni ape pulak reaksi korang. Banyak lagi perangai dia ni sampai tak larat aku nak taip dah ni. Ni pon aku taip kat sini sebab aku rasa cara ni aku leh redakan kemarahan aku ni. Demm yu nenek!

Ape-ape pon aku mintak Allah berikan la die petunjuk supaya dia berubah ke arah kebaikan. So takde la aku asyik nak maki maki dia. Kutuk-kutuk dia. Buat menambah dosa aku sendiri jek! Ramai pendapat yang aku tanya mengatakan, kalau umur dah lanjut tapi masih tak berubah jugak, alamatnya buat macam mana pon die tetap macam tu jugak. Tapi kuasa Allah dia nak berubah last minit sape tau kan? Wallahualam. Amin. Kite doakan sesame yek.

p/s : Memang mencabar kesabaran die nih. Nampaknya diri sendiri la selalu kena muhasabah diri.

PORT DICKSON

Heloo2. Last week on Chinese New Year kami sekeluarga pegi Port Dickson. Bersama-sama pak dan mak mertua aku, mak long, adik-adik ipar dan anak-anak buah. Kebetulan birthday pak mertua on 22nd tu. Celebrate dengan mandi manda. huhuhu. Cakap pasal PD, memang memori la PD ni pada aku. Banyak sangat kenangan terindah aku dengan mr.hubby. Kata semuanya bermula kat PD since kami berkawan, bercinta, bertunang sampailah bernikah. Suka, duka, susah senang sume bersama. Ok enuff la pasal kenangan aku ngan mr.hubby aku ni. Kang melalut-lalut plak. Ade yang muntah hijau nanti. hahahaha.

On that day memang perjalanan dari Bahau tu lancar jek. Sesampai nak masuk ke PD jalan nak ke Teluk Kemang tu, jem gila. Ramai betul yang datang Teluk Kemang tu nak berpiknik cam kami jugak. Haihh. Jem betullah! Last-last plan pegi Felda Residence. Bukan nak pegi menginap sana. Nak pegi pantai belakang Felda Residence tu je. Hahahaha. Kat situ memang tak ramai orang. Tapi yang tak bestnya nak parking kena bayar 20 hengget. Mahal kan. Kami bukannye sewa kat situ. So terpaksa la parking jauh skit luar dari kawasan Felda Residence tu. Yeayy! Dah nampak pantai. Excited okeh! Lama dah tak mandi pantai ni. Malangnya aku dah plan dari sebelum bertolak tadi takmo mandi. Rugilah aku. Bila dah tengok pantai dah rasa nak mandi. Apakan daya? Baju seluar sume tak bawak. Konon-konon pon taknak bagi Ahmad Ishraff mandi. Last-last die pon termandi jugak. Baba dia la yang bawak. Nak cecah kaki jek kat air. Sekali tengah nak duduk kat air tu boleh pulak baba die tergolek dalam air. Ahmad pon jatuh sama. Tu yang termandi jugak tu. Sib baik mama memang spare baju die.

Lama jugak kami melepak kat situ. Aku duduk je melayan perasaan lepas mak long, pak dengan mak mertua aku nak pegi solat. Ahmad Ishraff takmo mandi dah. Takut sampai menangis2. Fobia sebab jatuh dalam air tadi. Pijak air pon nangis. Sabo je la. Tengah duduk duduk tu nampak la diorang ni suka ria mandi manda dengan laki aku sekali. Seronok ko ye. Aku gak yang jeles! Aku jaga anak buah aku leesya ngan Ahmad Ishraff. Pastu nampak la anak buah aku lagik sorang ni. Hakeem tengah main pasir. Aku pon layan perasaan lagi. Tak lama lepas tu mak long, pak ngan mak mertua aku pon balik. Lama jugak diorang pegi solat. Rupanya sempat jugak pegi bershopping. Beli kuih-kuih dengan air. Takut kami lapo katanya. Time kasih pak ngan mak mertua! Huhuhuhu. Tiba-tiba dengar mak mertua aku nih terjerit-jerit tanya mana Hakeem. Muka dia berubah macam nak nangis. Muka pucat ketakutan. Rupanya Hakeem ilang. Aku pon tak perasan dia kemana. Rasa macam baru sekejap tadi nampak die kat depan aku tgh main pasir. Tapi aku ingat die pegi mandi laut la dengan pakcik ngan makciknye. Diorang pon kate takde. Memang kami semua menggelabah. Sume pegi cari sampai ke hujung pantai. Dalam hati memang takut la kalau-kalau terlemas ke. Rasa macam darah turun ke kaki. Dalam kekalutan, ketakutan dan cemas ni tetibe nampak bayang budak kecik berlari- dari jauh. Terus dengar mak mertua aku jerit. “Hakeem! Hakeem pegi mana??!!” nada suara menangis. Aku tgk Hakeem pon menangis. Tah la. Dia kata tak jumpa kat mana tempat kami lepak tadi. Nampak adik die Leesya jalan sampai ujung pantai. Die pon ikut, sekali tengok bukan Leesya. Haihhh. Budak ini memang buat jantung kami terhenti sekejap. Hehehe. Nasib la jumpa. Selamat. Sebenarnya kami ni bertanggungjawab untuk tengok Hakeem ngan Leesya. Ummi ngan Abah die tak ikot. Bz pindah rumah. Sangat mencemaskan. Apa-apa pon dah selamat. Kami sambung makan kuih. Hakeem boleh sambung mandi pantai lagi ngan pakcik ngan makciknye. Hehehe. Sabo je la.

Dah petang, matahari pon dah nak terbenam, masing-masing pon dah penat kami semua nak balik. Lepas diorang sume mandi bersih-bersih, kemas-kemas barang naik keta trus chow. Kepala aku dah ingat rumah jek. Badan melengas, melekit. Rasa nak mandi bersih-bersih jugak. Aku pon rasa penat sampai tido ternganga-nganga dalam kereta. Hahahaha! Ok jom layan gambo Ahmad Ishraff main pasir ngan mr.hubby dan adik-adik ipar aku tengah mandi manda. Jeles okeh!

IMG00817-20120122-1531

IMG00818-20120122-1532

IMG00819-20120122-1615

IMG00820-20120122-1615

IMG00821-20120122-1615 DSCN0202

DSCN0203

DSCN0185

p/s : Pengajaran, kena jaga anak-anak kita, jangan sampai terlepas pandang! Nanti nangis tak berlagu. Huhuhuhuhu. :)

Jan 19, 2012

Scotts Emulsion

scotts emulsion

Tengah jalan-jalan kat Giant Hypermarket, Kelana Jaya dengan hubby n Ahmad Ishraff lalu depan Guardian Pharmacy. Tetibe teringat mama ada pesan kat aku suh bagi Ishraff makan Scotts Emulsion. Kata mama menda ni bagus untuk kesihatan budak. Dapat bina ketahanan diri daripada sakit contoh untuk selesema dan batuk. So aku decide singgah Guardian Pharmacy kejap nak cari dan beli la jugak.

Mula-mula nak beli yang berperisa oren. Sebab masa aku kecik-kecik dulu mama ada la bg aku makan menda ni. Yang kaler putih, rasa die original. Tapi rasa die memang tak boleh blah laa. Pastu berbau hanyir. Kata minyak ikan kod. So decide amik perisa oren la. Hubby plak suruh beli la yang original sebab ada DHA, perisa oren tak ada DHA. Aku fikir-fikir balik, betul jugak. Macam original lagik bagus jek. Cuma rasa die tak brape sedap. Lastly decide beli yang original. Bedal la anak aku suka ke tak. Try dulu la.

Habis shopping, trus balik rumah. Tak tukar baju terus je bukak Scotts Emulsion tu nak try bagi kat Ishraff. Baca arahan kat kotak tu, 1-3 tahun kena bagi 2 sudu teh, sehari sekali. Maknanye sudu kecik la. Terus bagi dua suap. Ishraff rilek jek makan. Takde la muntah or die luahkan balik. Yess! Alhamdulillah die boleh terima.

Masuk hari esoknya, aku try bagi lagi. Malam lepas die bangun tido dalam pukul 8 malam tu. Sebab die tdo dari petang pukul 6. Aku terus bagi die makan menda tu. Sudu yang pertama die makan jugak la. Tapi muka berkerut. Dah rasa tak sedap lah tu. Aku saspen ni nak bagi sudu yang kedua. Confirm sudu yang kedua die dah lari. Maybe dia dah rasa betul-betul tak sedap kot. Aku pujuk jugak try bagi dia makan. Aku cakap “ Ni last2…pasni mama tak bagi lagik.” Die bukak mulut makan. Tapi muka berkerut jugak. Yelah tak sedap okeh! Hehehe. Hari-hari seterusnya, kalau nampak aku tuang Scotts Emulsion dalam sudu, dia dah tau dah yang dia kena makan menda tu. Memang berlari la satu umah aku mengejar dia. Adoii! Tapi yang ok nye bile suap paksa dalam mulut die terus telan. Tak pernah lagi die luahkan balik. Hehehe.

Aku ada baca info pasal Scotts Emulsion ni. Kesan dia untuk masa panjang. Memang dia akan susah la untuk dapat sakit selsema atau batuk. So jimat duit tak payah la selalu ke klinik untuk beli ubat dan check je dah menjangkau RM70 sekali pegi. Sekarang ni baru masuk seminggu Ahmad Ishraff makan Scotts Emulsion nih. Sebelum makan menda ni. Ahmad Ishraff ada selesema, hingus meleleh-leleh. Lepas makan tu tengok elok je hingus die kering. Alhamdulillah.

p/s : Rasa nak tukar susu dia jugak laa…Dugro Vege (Susu Dumex) ni ok ke tak eh??

Dugro Fruit & Vege

Jan 13, 2012

Pagi Jumaat

Assalamualaikum. Salam Jumaat.

Saya terpanggil untuk membuat entri ni bila saya baca status sahabat di dalam FACEBOOK. Saya cuma menyatakan pendapat saya. Statusnya berbunyi begini ;

“…Cheers up and hope all of us got a bless from HIM.”

Pada pendapat saya, ‘HIM’ di dalam Bahasa Malaysia bermaksud ‘DIA’ (merujuk kepada lelaki). Sepengetahuan saya ketika belajar di sekolah agama (mata pelajaran Tauhid) ketika kecil dulu, sifat-sifat Allah itu esa, tunggal, satu, tidak beranak, tidak pulak diberanakkan, maka tiada jantina lelaki atau perempuan.

Jika status sahabat saya sedemikian maka ia boleh mendatangkan salah faham kepada orang yang membacanya, terutama mereka yang bukan beragama Islam.

Saya berpendapat lebih lah elok kiranya ditulis perkataan ALLAH berbanding HIM. HIM akan merujuk kepada tuhan agama lain selain ALLAH. Betul tak kawan-kawan??

Hehehe…ini hanyalah satu pandangan saya yang jahil. Tidak lah begitu arif tentang agama. Tidak berniat menyinggung sesiapa. Peace! :)

p/s : Kenyang baru lepas makan laksa penang. hehehe. Alhamdulillah. :)

Jan 12, 2012

AHMAD ISHRAFF

Hari ni saje nak tempek gambar-gambar Ahmad Ishraff since dia masih Infant baby sampai lah dia dah setahun sekarang. So janganlah meluat kat saya sebab saya tempek banyak-banyak gambar Ahmad Ishraff ni. Ada macam-macam rupa. Layan jek la eh. hehehe. =p

2425

2322

2019

2118

1716

158

910

114

56

73

21

Okeh setakat nih saje. Banyak lagik sebenarnye. Tapi tak payah la aku nak hover kan! hahaha. :)


p/s : Mama love chu sayang! mwahhs! :)

Jan 10, 2012

Arrrghhh!

Tajuk entri dah cukup menggambarkan yang aku tengah tensi. Hari ni hari tensi sedunia aku. Kalau aku yang kena buat sume keje yang ko sepatutnya buat. Baik ko bagi jek pangkat dengan gaji ko yang baru jek naik sampai 30% tu pada aku. Aku tau la lagi 2 tahun jek lagi ko dah nak pencen. Tapi tak bermakna lagi 2 tahun tu ko boleh rilek2 taknak buat keje. 2 tahun tu pada aku masih satu jangka masa yang panjang lagi. So kerajaan dah bagi gaji. Time ni lah ko berkhidmat untuk negara sehabis mungkin sebelum ko nak bersara ok! Kalau aku ni tau or pakar nak buat keje-keje ko takpe gak. Sekali dua kali aku boleh tahan lagi. Kira aku belajar. Tapi kalau setiap kali. Enak la ko takde keje. Aku ni boleh bertolak ansur. At least bantu la aku or kite buat keje tu same-same. Ni 100% aku yang nak kena buat, nak kena cari. Terkulat-kulat aku nak menjawab soalan yang aku mmg tak boleh nak jawab. Bila aku tak boleh nak jawab. Ko dah buat aku malu. Bila aku dah malu. Aku mula rasa nak bengang kat ko. Nak marah, ko orang tua. So aku masih menjaga batas-batas aku. Menghormati yang lebih tua.

Jam 4.57 petang. Tetibe ade pegawai lain tgh cakap pasal keje yang ko suruh aku buat pagi tadi. WTH?? Ko dah suruh org lain buat, pastu ko suruh aku buat lagi kenapa?? Memang mendatangkan marah ni! Aku tak tau ape motif ko. Dah petang-petang ni. Aku pon dah takde mood. Pegi lantak ko lah!

p/s : Aku nak balik! kbai! grrr.. =='