Pages

May 17, 2012

PERTUKARAN KE STATE LAGI ??


En. Hubby dah abes bon *tak tau betul ke tak ejaannya nih* dengan kilang tempat beliau keje sekarang.  2 tahun jek.  Hubby ade cakap yang beliau nak cari keje lain.  Lepas abes belajar ni nak demand gaji tinggi sikit dari yang sekarang ni.  Tapi nak cari tempat kerja di tempat yang taraf hidupnya rendah.  Contohnya macam dekat kampung-kampung.  Beliau dah usha usha tempat yang sesuai, iaitu balik ke kampung beliau sendiri di Bahau.  Ade satu kilang simen, kemungkinan peluang dapat tu cerah la.  Kalau dapat tu memang konpem aku pon kena tukar tempat kerja lagi la kan.  Kali ni pindah ke state yang lagik kecik.  Huhuhuhu…


Yang menjadi kemusykilan aku, ade ke kekosongan PA kat Bahau tu?  Ade ke ape-ape Jabatan kat sana?  Ke aku kena cari kekosongan di Kuala Pilah atau Seremban?  Agak jauh la kan kalau aku menetap kat Bahau.  Sesungguhnya amat memeningkan kepala bila aku pikir menda ni semua.  Pindah dari wilayah ni memang satu peluang yang aku tunggu-tunggu.  Aku takde hati dah kat sini.  Selagi ada anasir jahat yang aku tak suka ni masih ada depan mata aku hari-hari.  Menyampah!  Hanya aku malas nak call JPA tanya kekosongan, buat surat dan menunggu serta buat follow up kalau takde pape feedback.  Malas nak buat semua tu.  Kalau lah ade kabel besar kat JPA pasti aku tak perlu bersusah payah sebegitu kan.  Hanya call dah buat request je.  Pastu dapat jawapan, terus dapat tukar.  Tinggal dengan senang hatinya pergi kat tempat baru yang kena tukar tu.  Berangan lah kan!  Takde ape yang senang kat dunia ni.  Sumenya kena bersusah-susah dulu, senang-senang kemudian.  Usaha tu perlu.  Bak kata pepatah There’s no elevator to succeed.  You have to take stairs to get it and Success doesn't come to you, you must go out and get it


Tapi aku sayang nak tinggal kuarters kastam wilayah ni.  Aku suka suasana rumahnya.  Selesa.  Sebenarnya aku memang dah selesa kat wilayah ni.  Cuma nak cari keselesaan yang lebih dari segi pendapatan *hubby aku cakap la* sebab nak tambah ahli keluarga.  Aku ikut je la.  I love babiesSo aku tak kisah kalau nak tambah baby lagik.  Dan…  blah dari tengok muka yang menyampahkan kat opis ni.  Ape pun aku cuma merancang aje la.  Serahkan pada Allah SWT yang akan menentukan.  Kalau yang ditentukan tu baik untuk masa depan kami sekeluarga aku bersyukur alhamdullilah.  Kalau sebaliknya aku bersyukur dan redha jugak.  Mungkin ia adalah satu dugaan untuk menguji kami sekeluarga. 


Secara kesimpulannya, lepas ni ape ape pun yang ditentukan Allah tu aku terima dengan redha dan hati yang terbuka.  Terima dengan fikiran yang positif.  Berusaha dan bertabahlah! 

p/s  : State kecik tak semestinya tak best kan.  Redah jek la!


May 15, 2012

Bankrupcy


Takut tak bila baca tajuk enri ini? Hehehe… Aku yang nak taip pon agak seram jugak.  Hahahahahha… Saje nak kongsi pengalaman dengan korang.  Aku ni dah penah ade status bankrupcy tau tak.  Sumenya berpunca dari kereta yang tak berbayo.  Aku ni seorang yang baik hati.  Bukan sebab aku jadi penjamin, tapi aku yang jadi tukang loan kereta tu.  Baik sangat.  Mungkin bila ada hubungan seperti air dicincang takkan putus, tapi diambil kesempatan pulak.  Nak buat cemana?  Nak diluah mati mak, nak ditelan mati bapak.  Akhirnya aku saje lah memendam rase.  *sedih ni*


Bila korang dah ada status bankrupcy *kira baru notis bankrupcy aje* walaupon korang belum di bankrupt kan korang memang akan mengalami masalah.  Kira kemudahan korang especially kemudahan pinjaman akan terjejas.  Kalau nak buat pinjaman perumahan tu, kalau yang keje gomen still boleh pinjam lagi la.  Tapi kalau korang yang keje swasta ni konpem application korang tu akan di reject!  Begitu jugak dengan pinjaman peribadi.  Jangan la harap nak cepat lulus atau berjalan dengan lancar jek.  Pasti korang akan tunggu hingga berbulan-bulan lamanya.  Ni pengalaman aku nih!  Bila status kewangan korang tak jelas bank akan tangguh dan tangguh sampai jelas.  Dan itu akan memakan masa sampai korang dah fed up nak tunggu.  Sampai korang rasa dah taknak dah buat loan.  Nak mintak balik sume application korang tu. 


So moral of the story, tak payah la nak jadik tukang loan hatta si penjamin sekalipon kat kengkawan, sedara mara atau adik beradik.  Apa lagi kalau orang yang kite tak kenal or tak berapa rapat.  Aku penah ade kawan baik nak mintak aku loan kan untuk pinjaman peribadi die.  Nasib baik aku tak buat loan tu untuk dia.  Kalau tak memang bertambah la sengsara aku ni.  Sekarang pon aku dah putus kawan dengan dia.  Pengajaran ni.  So kalau ade kengkawan nak mintak tolong buat loan atau jadik penjamin, terus menolak.  Kemudian hari ape nak jadik ko takkan tau kan.  Kalau nak jadik jugak, anda cuba, anda sengsara.  Hahahaha…  Dah cam slogan Anti Dadah pulak.  Kalau nak jadik jugak korang pikir la betul-betul 2 3 kali.  Kaji betul-betul.  Tak menyusahkan kita di masa hadapan takpe.  Tapi kalau dah susah dan hidup pon terjejas masa depan korang akan rasa macam-macam rasa.  Sampai tak terluah.  *sedih, marah, sakit ati semua bercampur baur ni*  makan ati beb!  Pendek kata fikirlah untuk diri sendiri sebelum fikir untuk orang lain.  Sebab bila dah susah tu nanti orang lain tak fikir pasal kita, takde sape nak tolong dah.  Kalau jenis lepas tangan, ko ngadap la masalah tu sensorang.  Sebab dah terang-terang nama ko yang atas kertas tu.  Bank nak tolong pon banyak cekadak nak itu ini, masalah itu ini.  Tension jek korang nanti!  So sayangilah diri sendiri.  Hehehe…  Dah macam luahan perasaan aku jugak ni.  Lantak la, janji puas hati aku ni.  Lega jugak rasanya. 

p/s  :  Fikir untuk diri sendiri dulu tau sebelum nak fikir untuk orang lain!  :)


frust ni! comel tak?

May 14, 2012

ADIK AHMAD

Semalam malam otw balik dari rumah mertua di Bahau, aku dan hubby ade berbincang sikit.  Bincang ape?  Hehehe…  Bincang pasal nak bagi adik pada Ahmad Ishraff.  Hehehe…  Tetiba jek hubby ade cakap sebelum ni;

“Yang, bee nak tambah anak la tahun ni.”

“Yeke?nak bile?” macam excited

“Bulan 6 ni ke.” muka selamba.

OK!” sambil berkira-kira bila due nya nanti.

Tapi bila aku kira-kira balik due tu kira-kira bulan 3 atau 4 tahun depan la kan.  So aku request takmo sama bintang dengan aku.  Takut tak rapat sangat ngan aku nanti.  Tah pape jek aku ni kan?  Entah kenapa aku rasa kalau baby tu kalau sama bintang dengan aku, dia takkan boleh get along atau rapat dengan aku.  Tapi instinct *betul ke eja ni?* aku kuat rasa camtu.  Hubby pon layankan aje la.  Setuju je la tak banyak soal pon.  Hehehe…

Lepas tu aku tanya la hubby bila habis belajar.  Katanya dalam bulan 4 tahun depan.  Itu adalah lagi satu faktor aku takmo beranak bulan 3 or 4 tahun depan.  Nanti kalau dah habis belajar mesti nak konvokesyen kan?  Aku nak ikut hubby punya konvokesyen.  Kalau dah terberanak mesti dalam pantang kan.  Rugi la kalau aku tak dapat ikut saat tu. 

“Kalau camtu nak baby bulan berapa ni?”

“Tak kisah bebila.  Sama dengan babah pon takpe.  Mama dah tau nak handle cemana.  hik hik hik…” gelak gedik.

“Ujung tahun lagi?” macam confuse.

“Tak kisah la babah.  Buat lepas raya pon ok.”

Tiba-tiba aku rasa  kami berkira-kira untuk tambah anak.  Sebenarnya bukanlah berkira tapi merancang.  Kalau boleh biarlah teratur, berjalan dengan lancar dan kena pada masanya.  Seriously kami merancang sendiri untuk tambah anak dan bila waktu sesuai untuk aku mengandung.  Aku tak makan apa-apa ubat atau perancang bantuan daripada doktor.  Biarlah terjadi secara sendiri.  Apa-apa pon jalan hidup kita ni mesti kena ada perancangan.  Walaupon kami merancang, tapi tetap Allah yang akan tentukan ye tak??  So kami serahkan pada yang Esa untuk tentukan hidup kami melalui rancangan yang kami buat ni.  Insya Allah.  
Aku sangat excited untuk bagi Ahmad Ishraff adik.  Dalam masa yang sama pon ada rasa kesian kat Ahmad.  Mesti dah tak dapat manja-manja lagik dengan mama.  Tapi babah Ahmad dah ready nak layan Ahmad bila mama sibuk layan adik dia nanti. 

“Ahmad boleh kawan dengan babah!”

Lega jugak dengar babah cakap macam tu.  Tengoklah macam mana perancangan kami ni.  Semuga diperkenan dan diredhai Allah.  Ape pon mama tetap sayang Ahmad sampai bila-bila.  Ahmad the best n precious give ever daripada Allah untuk menceriakan hidup mama ngan babah lepas kahwin.  *macam dah bergenang dan berkaca mata aku bila taip ni*  Mama n babah love u forever sayang!! mwahss!!

p/s  :  Kalau perempuan Nur Marissa.  Kalau lelaki Ahmad Dani.  Dah ready nama dah.  Huhuhuhu…  :)

May 9, 2012

Tak Berani Punya Budak!


Masa hari buruh lepas aku balik JB.  Umah mama ngan papa.  Tak berapa nak beraktiviti sangat.  Cuaca panas yang amat.  Malam sejuk pulak.  So babah Ahmad ngan aku planning nak beli cam swimming pool budak-budak yang isi angin tu.  Beli kat Giant jek.  Bagi anak buah aku ngan Ahmad seronok sikit dan jugak penat bermain air.  So malam boleh tido dengan lenanya.  Tapi hero aku ni sume pon takut nak try.  Tak Berani Punya Budak!  Jom tengok!

IMG00202-20120429-1143 Ok!memula Hazziq masuk dulu.  Babah pon enterprame.


IMG00203-20120429-1143
 Budak ni tengok jek dari jauh.



IMG00204-20120429-1143 Still memerhati dari jauh saje.


IMG00205-20120429-1144 Puas jugak atok pujuk.


IMG00207-20120429-1144 Tak Berani Punya Budak masih tidak kelihatan!


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


IMG00211-20120429-1200 Usaha babah memujuk.


IMG00213-20120429-1206 Babah kasik rasa-rasa sket air tu.



-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Cubaan babah memujuk tak berjaya.  Mama pulak rasa tak puas hati selagi die tak masuk kolam tu.  Scene aku memaksa Tak Berani Punya Budak masuk lam kolam tu tak dirakam.  Keh..keh..keh…  Akhirnyaaaa…..

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

IMG00214-20120429-1214
IMG00215-20120429-1214
IMG00216-20120429-1215
IMG00217-20120429-1218
IMG00218-20120429-1218
IMG00219-20120429-1219
IMG00220-20120429-1221
IMG00221-20120429-1223
IMG00222-20120430-1116


Hahahahaha…  Berjaya jugak mama paksa mandi kolam.  Bila dah masuk kolam tu kita cakap “dah..dah..dah..”  Dia boleh geleng-geleng kepala pulak.  Dah taknak kuar pulak asyik nak main air.  Dah la asyik buli abang Hazziq dalam kolam tu.  Memang hero la anak mama nih.  Dan misi nak bagi diorang penat dan tido dengan lenanya waktu malam berjaya.  Yes! 



p/s  :  Ahmad takut dengan serangga dan lipas.  Boleh menjerit sebab geli.  Hahahaha!

Apr 16, 2012

BOTAK!


Hehehe…  Ini bukan cerita botak yang dalam drama Juvana tu eh.  Ni cerita pasal Ahmad Ishraff dah botak.  Huhuhu…  Kesian aku tengok rupa dia dengan rambut panjang tu.  Dah cam tak terurus.  Saje aku botakkan kepala dia supaya rambut baru yang tumbuh akan lebih cantik.  Kate orang-orang tua kalau selalu cukur kepala budak sampai dia berumur 2 tahun bagus supaya budak tu bijak dan tak degil.  Kadang-kadang kite kena ikut jugak petua-petua orang tua ni.  Ada baiknye sebenarnye. 

Pagi Ahad lepas aku bangun tido, terus aku terpikir nak botakkan kan Ahmad.  Terus aku bagitau pada en.hubby.  Lepas sarapan, kami terus ke kedai gunting rambut mamak yang berdekatan.  Sampai jek kedai gunting rambut tu, mamak tu tanya aku nak gunting rambut ke??  Haishhh…  ada ke aku yang nak gunting.  Mak sayang rambut mak nih!  Setau aku kalau kedai gunting rambut mamak ni selalunye lelaki jek yang gunting kan?  Perempuan selalu gunting rambut kat saloon tau tak.  Haishh… 

Lepas mamak ni tau anak aku yang nak gunting rambut, die suruh bapak duduk kat kerusi tu sambil dokong anak.  Kalau tak susah.  Takut die menangis ke, takut ke atau meronta2 ke kan.  Tapi sebaliknya.  Ahmad diam je.  Good boy jek anak mama ni.  Sampai senget-senget badan masa mamak tu ketam rambut die.  Layan la tu.  Sib baik tak tertido.  Tapi sayangnya aku tak amik gambo mase rambut die kena ketam tu.  Bila siap Ahmad dapat reward gula-gula.  Sebab die good boy.  Ade ke bagi gula kopiko.  Mestilah aku yang makan.  Ahmad mana bole makan benda-benda kafein ni.  Ok jom tengok Ahmad yang dah botak!  Korang suke ke tak suke??  :)


IMG00176-20120414-1134 
 IMG00177-20120414-1135
IMG00178-20120415-1922 
IMG00179-20120415-1923
IMG00180-20120415-1930



p/s  :  cepatlah rambut Ahmad panjang…

Nak Makan Sendiri?


Minggu lepas en.hubby belanje makan kat luar.  Makan kat Restoran Murni je kat Aman Suria.  1st time makan kat situ.  Best la.  Pastu esok malam return lagik makan kat situ.  Hangin jek en. hubby.  Tapi die bawak jugak.  Huhuhu… 

Nak cite pasal Ahmad Ishraff ni sekarang kalau pegi makan kat luar mesti nak makan sendiri.  Takmo mama yang suap.  Pastu mesti panjat atas meja.  Malu mama ngan babah tau tak.  Dah cam peghak pulak.  hihihi…  Tapi sayang punye pasal takpe.  Mama ngan babah layankan aje.  Janji ko bahagia nak!  Meh tengok gelagat die makan sendiri.  Comot!



IMG00151-20120407-2113 IMG00153-20120407-2113
Ni mase makan kat TGIF. Mama ngan babah dah abes makan, die tak abes2 lagik makan.




IMG00173-20120413-2217 IMG00174-20120413-2217
IMG00175-20120413-2217
Opss tangan mama mengganggu. hihih..



p/s  :  Nak makan sendiri, tapi tak reti amcam mana nak genggam nasik.  Haihhhh…  ==’

Apr 13, 2012

MALAS


Aku dari tadi asek tengok jam jek.  Aku rasa malas nak buat keje.  Tapi terpaksa buat jugak keje tu.  Ada banyak keje yang tertunggak, tapi aku siapkan slow slow jek.  Siyes kepala asek pikir weekend.  Minit mesyuarat dari 26 Mac aku tak buat-buat lagik.  Malas sangat nak dengar VC tu.  Diorang nih kalau bermesyuarat panjang gile.  Lama pulak tu.  Isu-isu die memeningkan.  Agenda bersepah-sepah pastu lompat-lompat.  Suke ati jek nak selit isu lain yang takde kena mengena dalam agenda tu.  Pastu nak suruh aku susun agenda tu mengikut aturan yang betul.  Sebenarnye bukan keje aku pon buat minit mesyuarat nih since ELAUN DWIBAHASA DAH DITARIK SIAP KENA BAYAR BALIK pulak tuh!  Memang aku tak buat dah.  Setiausaha mesyuarat yang sepatutntya buat.  Tapi aku ni tah kenapa baik hati sangat kesian kat bos kecik aku ni.  Aku cakap boleh bantu.  Tapi seriusly aku memang malas!  Cemana ni?  Ape masalah ko nih Fara?  taknak cakap je la taknak.  Haihh…  Abaikan.  Weekned ni aku berhempas pulas la buat.  Lantak la lambat.  Sape suruh aku yang buat kan? Hahahaha… (Gelak setan jap)  Haaa tu minit mesyuarat.  Surat yang tak masuk fail dan tak kandung pon ada.  Since Mac jugak la aku tak buat.  Seriusly malas.  Patutnya keje kerani.  Tapi aku lagi sekali baik hati.  Nak membantu.  Sebab surat-surat ni aku yang terima dan bos minit, aku yang edar dan fotostat.  


IMG00170-20120413-1129
Ni lah surat yang aku tak masuk fail ngan tak kandung tu.  MALAS!

Tadi baru kejap bos aku masuk bilik meeting sebab ade pembentangan Operasi yang dah berjalan selama seminggu ni.  Tu antara faktor kemalasan aku nih menjadi-jadi.  Naik lemak ko ni Fara.  Hahaha…  So aku sambung berkinder buenoKinder Bueno White ni aku tak penah rasa.  Aku beli kat kiosk opis aku ni je.  RM4 harganya.  Mahal pulak aku rasa.  Aku tak tau harga berapa kat luar kan.  Sebab teringin aku beli je la.  Cepat la pukul 12tghari.  Nak blah dari opis yg sejuk tahap dewa nih!


IMG00169-20120413-1129
RM4 (mahalnya aku rasa!)


Sambil-sambil berbueno, update blog la ape lagik.  Rasa cam dah lama jek tak update blog.  Nak cite banyak benda.  Tapi dah basi lak rasanya.  So aku malas nak cite la benda yang dah lepas.  Malas lagik.  hihihi…
IMG00172-20120413-1148
update blog pakai Windows Live Writer

IMG00171-20120413-1130 
Baca blog-blog orang lain


Kesimpulannye, malas nak buat keje.  Tapi buat menda lain rajin pulak ko ni Fara!  Memang lemak berkrim disukai ramai.  Dah pukul 12tghari pon!  Dah  cargas gerak balik rumah!  Babai!  :P

p/s  :  Aku balik rumah nak tido sebenarnye.  Ahmad Ishraff pepagi buta kol 4 pagi dah kejut aku bangun.  Ngantuk beb!

Mar 12, 2012

Air Tangan Suami

Kat sini nak cite la. Suami saya ni rajin memasak sejak dua menjak ni. Tatau la kenapa. Weekend lepas beliau telah merajinkan dirinya untuk masak. Selera nak makan ikan masak stim. Jumaat malam tu kami pegi Giant beli ikan siakap. Tapi beli sekor je la. Sebab rice cooker kecik je. Alasan beliau ialah nak bagi Ahmad Ishraff makan. Hehehe. Suke ati beliau laaa.

Pagi ahad yang indah, beliau bangun tido dengan semangatnya terus nak masak. (Bangun pon pukul 10 pagi. Pagi la sangat) Tapi bahan-bahan nak peram takde. Haishh! Kena la pegi Giant lagik. Kiteorang pegi Giant kecik je yang berdekatan dengan rumah. Jimat masa dan cepat. Hehehe. Dah beli bahan nak peram beliau pon start la siapkan bahan-bahan seperti di dalam resepi yang adik ipar saya cari dalam internet. Huhuhu. Saya biarkan aje. Tolong sikit-sikit sudahh. Hahaha. Lastly siap dan sedia di makan dekat pukul 2 petang agaknya. Sedappp! Saya suka! Ahmad Ishraff pon suka. Berjaya beliau memasak Ikan Siakap masak stim. Well Done! Jom tengok hasilnya.

IMG00079-20120311-1213



Okeh, ni takde kena mengena ngan entri ini. Selingan saje. Nak tepek gak gambo budak ni. Rambut depan dah kena kerat ngan baba die lepas makan nasik. Ade kena mengena la jugak kan? hahaha.

IMG00080-20120311-1221


p/s : Pasni memang saya akan memaksa beliau masak berjenis-jenis Ikan untuk dimasak stim. Saya suke! :P

Waktu Rehat Di Hari Jumaat

Ni cite minggu lepas. Hahaha. Waktu rehat hari Jumaat kan lama. So planning nak pegi Subang jumpa kak Linda. Sekali kereta aku prob pulak. En. Hubby plak tak bagi pegi. Takut kereta rosak tengah jalan. Nanti aku tepon en.hubby nangis-nangis. Kalau jadik camtu memang mintak kena marah je la kan. So aku lupekan je la niat aku tu. Sorry to Kak Linda. Tah bila dapat jumpe kan.

Bila planning aku tu tak jadik, aku pon meneruskan niat untuk balik rumah la cam biase. Memula tu ingat nak tido jek mengisi masa yang lama tu. Tapi bila tengok keadaan rumah yang boleh kate cam rumah tinggal tu, aku pon start la mengemas. Aku ni ade satu perangai. Kalau dah start mengemas memang tak bole nak berenti. Lepas mengemas rumah (tu pon tak abis mengemas lagik tu) aku pon nak rilek kejap la sebelum nak siap-siap ready masuk opis plak. Tetibe lapo melanda. Teringat plak Magnum Classic aku beli kat Giant ari tu. Hehehe. Reward diri sendiri selepas penat mengemas. Mmmmm sedapppp!

IMG00071-20120309-1332

IMG00072-20120309-1333

IMG00073-20120309-1334

Wahhh teringin nak makan lagi plak tengok gambo Magnum Classic nih! Hehehe. Pas makan ni aku baring-baring jap. Terlelap pulak tu. Pastu padan muka aku. Bangun tengok jam pukul 2.16petang. Dah lambat! Sampai-sampai opis, sib baik bos tak tanye pape. :)

p/s : Nanti nak try Magnum yg lelain plak la. Asek makan classic ni je.

Mar 5, 2012

Weekend

Assalamualaikum n camat pagi sume!

Hmmm tak tau nak update ape. Cite pasal weekend lepas je la. Weekend tak buat ape pon kat rumah. Hubby pegi lawan bola company die hari sabtu. Aku kat rumah jadi bini tarzan terjerit-jerit nama Ahmad. Rumah memang tak boleh tengok berkemas sikit. Ahmad confirm akan buat sepah balik. Rumah akan sunyi bila Ahmad tido jek. Barulah aman sikit nak mengemas or nak buat ape-ape. Tapi bila Ahmad bangun tido, keadaan akan kembali seperti sedia kala. Saya ni dah rupa bibik rasanye. Hehehe.

Malam tu disebabkan dah kebosanan tahap dewa dewi, memng dah tak dapat dibendung lagi perasaan tu, aku ajak hubby pegi dinner kat Pizza. Hari sabtu boleh order Cheese Baked Rice. Yum yum. Hehehe. Malam tu memang ramai orang. So tunggu order pon lambat. Meh tengok telatah dan gelagat dua orang cinta hati saya ni. Ahmad dah beso ni memacam peel die tau. Kelakar!

IMG00067-20120303-2139 Sibuk nak pegang pisau makan

IMG00068-20120303-2140 Pastu die cucuk tangan baba die!

Pagi di hari minggu pulak kami bangun lewat dengan selesanya. Hehehe. Pukul 10 pagi. Bangun-bangun terus masak nasi lemak. Selalu kami pegi beli kat luar jek. Kali ni aku malas nak keluar. Masak je la senang. Pastu sampai ke petang pon makan nasi lemak tu. Sebab aku masak banyak. Nak masak lauk lain hubby kate tak payah. Hehehe. Suke sebenarnye. :P

IMG00069-20120304-1226 Ni la rupe nasik lemaknye. Hidang utk hubby nih dengan air mango sunkist.

Petang pulak bawak Ahmad pegi playground dekat tasik Kelana Jaya. Tapi tak amik gambo pun. Sebab excited tengok Ahmad main gelongsor. Berani dan tak takut dah. Ade progress dari sebelum ni. Tengah nak berkawan agaknya. Tengok budak-budak lain turun naik gelongsor lagik la die excited nak join. Dah beso anak mama! Tapi nak tepek gak la gambo Ahmad. Dua gambar ni bila die asek tarik jek getah rambut kat kepala aku. Dah geram sangat camni la jadinye. Meh tengok!

IMG00061-20120229-1954 Haa tertoncet camtu. Comel tak? hihi.

IMG00062-20120229-1955 Angel nih nampak cam gurl pulak anak mama nih! Jambu you!

p/s : Minggu depan pon confirm bosan jugak. Hubby ade kelas lagik untuk bulan ni. Bertabahlah!

Feb 14, 2012

FAMILY DAY BCDN, WPKL

4 dan 5 Februari 2012 minggu lepas kami satu family pegi family day yang Dept. aku buat. Family day tu buat kat Teluk Dalam Resort, Pulau Pangkor. Sepanjang aku keje kat WPKL ni 1st time aku pegi family day. Sekarang dah bertiga, tu yang rasa seronok nak pegi. Memang enjoy la pegi family day ni. Memula kami nak pegi naik kereta jek. Tapi en. hubby cakap suh naik bas. Sebab perjalanan jauh, hubby takut penat drive nanti sampai sana takde mood. Mood tido jek lebih. So kami amik keputusan naik bas aje.

4 Februari tu kami bertolak. Bas gerak pukul 8.00 pagi. Kami gerak lewat sikit sebab tunggu bos yang belum sampai lagi. Aku nervous jugak nak naik bas ni. Takut Ahmad meragam dalam bas. Macam mana nak BF Ahmad dalam bas. 1st time jalan jauh dengan Ahmad dan naik bas. Nasib baik ayah angkat Ahmad pon ada. Dalam bas pon die tak meragam banyak sangat. BF pon tak susah sangat. Babah die tolong cover mama masa BF tu. Ahmad ni ngan sume orang takmo. Tapi kalau tegur-tegur, senyum-senyum dia ok. Tapi bila orang hulur tangan nak dukong memang die taknak punya. Jual mahal. Jinak-jinak merpati gituuu. Hahaha. Kalau nak pon dengan ayah angkat dia ataupun Aina anak ayah angkat dia. Memilih ko ye! Sepanjang perjalanan so far ok la. Bas yang kami naik, driver dia driver dari Kastam HQ. Bas pon bas HQ yang punya. Driver dia bawak bas bukan main laju. Kejap-kejap brek, kejap-kejap brek. Adoi. Sib baik tak mabuk naik bas. Rasa nak marah pon ada. Tapi babah Ahmad ni tido syok je. Siap berdengkur okeh! Ahmad pon kejap bangun kejap tido. Kejap tido atas badan mama. Kejap tido atas badan babah die. Tukar-tukar. Manje tauu! Mama sukeee! Mama rasa comel jek! Tapi mama?? Mama tak boleh nak lelap sangat. Kang terjatuh plak Ahmad kan. Hadoiyai. Sib baik mama sayang Ahmad tau.

Sesampai kat jeti lumut, Ahmad still tido lagi. Kesian pulak aku nak kejut dia. Biar je la die tido atas bahu. Bila dah naik feri tu barulah Ahmad bangun. Tak sangka Ahmad suka naik feri. Kalau macam ni, babah Ahmad cakap bole pegi jenjalan lagik. Yeay! Aku sukee! Perjalanan dari jeti lumut tu ke jeti teluk dalam tu tak jauh. Kejap je. Sampai kat jeti teluk dalam kena tunggu lagi. Kami sume kena naik van yg disediakan. Tapi berjanggut jugak la tunggu. Kate cuti panjang. Ramai betol orang datang bercuti kat sini. Van sampai jek berebut-rebut yang ramai-ramai tu nak naik. Kami yg daripada kastam ni terkebelakang, sabar je lepas kan yang lelain tu berebut-rebut. Sopan dan baik kan kami yang dari kastam ni. Malas nak berrebut-rebut. Cam hape je kan. Biar lambat sket asalkan selamat. Sampai jek kat resort, ada staff resort ni nyanyi-nyanyi sambil tepuk-tepuk tangan mengalu-alukan kedatangan kami. Lepas daftar, amik kunci terus check in. Pastu nak ready ade game telematch. Telematch saya dengan hubby menang 1st prize tarik upih tau. Huhuhu. Maknanyee saya kurus la kan. Hahahaha. Perasan la ko fara! Nasib jek tu. :P Lepas telematch, ada ade game polo air. Tapi disebabkan Ahmad ni takut pulak dengan air, tak jadi la aku join polo air ni. Lastly balik bilik jek merehatkan diri before tunggu dinner malam nanti. Balik bilik, terus mandikan Ahmad. Rupa-rupanya Ahmad ni champion bilik air jek. Bukan main dalam bilik mandi tak takut air pulak. Geram jek mama!

Malam dinner kami sampai lewat sikit. Sampai jek sume dah start makan. Ahmad pulak meragam sikit sebab dia mengantuk. Tido masa mama ngan papa tengah siap-siap. Dapat tido kejap jek. Maybe rasa tak puas tido la tu. Meragam jek. Nak mentekedarah pon tak senang. Tapi bila dapat berjalan bukan main taknak mama pegang tangan. Nak berjalan sendiri. Adoi memang penat. Mama tak dapat nak menyumbangkan lagu malam tu. Tapi yg bestnya mama dapat claim 1st prize dengan cabutan bertuah. Papa pulak dapat hadiah musical chair. Sebenarnye banyak lagi hadiah sebab aku join telematch petang tu. Best kan. Ahmad pon dapat hadiah jugak. Untuk budak umur setahun ke atas. Tapi ada 2 orang jek budak umur setahun ke atas. So takde pesaing la untuk prize baby tercomel. Lepas claim hadiah trus balik bilik. Layan tido sebab kepenatan dari petang tadi tak habis lagi.

Ahmad tido nyenyak antara papa ngan mama dengan aircond yg sejuk. Tapi aku tak dapat tido lama sebab pepagi dah kena bangun plak nak join aerobik. Lastly tak dapat gak join aerobik tu sebab Ahmad asek la nak berkepit ngan mama. Tensi mak tau! Lepas aerobik ada breakfast disediakan. Lepas breakfast tu kami jalan-jalan amik angin pagi kat pantai. Ahmad ni takut jugak ngan air pantai. So kami jalan-jalan kat pasir je la sebelum volley ball pantai start. Aku join gak volley ball pantai ni. Sib baik Ahmad dah bole lepas kena rasuah dengan coklat wafer papa bagi. hahaha. Tak menang pon, dapat no.4. Tapi dapat hadiah tau. huhuhu. I loikeee! Dapat wallet. Cantik jugak la. :) Lepas volley ball pantai kami siap-siap nak island tour pulak naik van. Masa ni nak cepat sebab lepas volley ball aku terhegeh-hegeh tgk hadiah sampai terlupa masa nak g island tour lagi berapa minit jek lagi. Balik bilik, tak mandi trus siap-siap naik van. Susu Ahmad pon tak sempat buat. Dalam van Ahmad dah meragam nak nenen die ngan nak tido balik sebab pagi dia bangun awal. Haishhh. Papa terpaksa la cover mama bagi Ahmad nenen. Die tido jugak la kejap dalam van tu. Lepas island tour, kami terkejar pulak masa nak mandi dengan bersiap nak check out balik. Sib baik bawak barang tak banyak sangat. Yang terlebih tu hadiah aje.

Sampai kat jeti teluk dalam kami naik feri ke jeti lumut pulak. Sampai kat jeti lumut nasib baik la bas memang dah ada menunggu. yeay! Naik bas aku ngan Ahmad terus lepak tido. Aku tido ni sampai ternganga-nganga mulot. Sib baik aku jek yg perasan. Sebab aku org pertama naik bas yang lain sume sibuk shopping kat lumut tu. Kami diberi masa sejam utk shopping. Hubby pon konon shopping kat lumut tu. Skali tengok beli air ngan asam jek. Cheh! Hubby cakap nanti kita plan makan kat RnR la. Aku pon setuju jugak la. Sebab tido lagik best dari makan aku rasa. Hahahaha. Sampai kat RnR mana tah. Aku pon tak ingat, kami makan kat situ jek. Sampai kat Kelana Jaya dalam pukul 9.30 malam. Sampai jek kat kuarters amik kereta balik rumah terus. Tak tunggu dah. Terus tido sebab kepenatan. Aku rasa penat naik bas ni sebab Ahmad yang semakin membesar ni tido pulak atas badan aku. Huh! Sakit-sakit gak badan eh.

Sampai tu je la cite Family Day BCDN ni. Panjang gak aku bercerita sampai dah malas rasa nak menaip ni. Jom layans gambo pulak la. Hehehe. Adios!

IMG00003-20120204-1555IMG00005-20120204-1556

IMG00009-20120204-1839 IMG00008-20120204-1838

IMG00010-20120204-2205 IMG00012-20120204-2206

IMG00014-20120204-2206 IMG00015-20120204-2207

IMG00016-20120205-0839 IMG00017-20120205-0840

IMG00019-20120205-0842 IMG00018-20120205-0840

IMG00020-20120205-0842 IMG00021-20120205-0843

IMG00022-20120205-1041 IMG00023-20120205-1041

IMG00025-20120205-1111 IMG00026-20120205-1112

IMG00031-20120205-1113 IMG00033-20120205-1114

IMG00035-20120205-1129 IMG00037-20120205-1132

IMG00039-20120205-1150 IMG00040-20120205-1200

p/s : Next Family day pegi mana la pulak kan?? Tunggu pulak tahun depan!