Pages

Jul 30, 2010

Penyamun lagik !!

Selang beberapa hari je dari hari rumah aku kena masuk penyamun. Hari Rabu lepas 28 Julai 2010 jam 03.00 pagi. Aku tersedar dari tidur sebab rasa panas. Rupa-rupanya kipas tak berpasang. Aku tanya si suami samada die tutup kipas ke? Dia cakap ya. Aku rasa tak sedap hati. Cuba bangun untuk buka kipas semula. Aku tekan suis ke atas dan ke bawah. Tak berfungsi pun. Tak ada elektrik rupanya. Aku nak sambung tidur semula. Tapi mata tak boleh lelap. Hati memang tak sedap. Aku rasa macam ada orang kat luar rumah. Tapi aku takut mainan perasaan je. Sebab takkan penyamun nak datang lagi. Berani betul. Aku tengok suami lena je tidur berdengkur. Aku ada dengar bunyi di luar rumah. Sayup sayup dan tak pasti bunyi apa bersilih dengan bunyi anjing milik cina tanam pokok sebelah blok menyalak dan kemudian senyap. Tapi tak syak apa-apa. Aku cuba sambung tidur. Lena.


Pukul 6.45 pagi aku dan suami bangun serentak. Si suami check blok depan dan blok belakang rumah aku. Elok je lampu terpasang. Memang sah rumah aku je yang takde elektrik dan aku sah jugak yang kabel elektrik kena potong. Suami aku bukak pintu nak check kat luar. Tiba-tiba ada bunyi kaca jatuh depan pintu rumah aku. Rupanya taktik si penyamun letak kaca tingkap diantara tombol pintu dan grill. Supaya bila pintu terbukak kaca tu akan jatuh berderai dan bunyi tu boleh alert si penyamun untuk lari. Tapi aku rasa penyamun tu dah lame blah. Kurang ajar betol penyamun ni. Yang aku tak faham, kabel elektrik yang tak seberapa, selipar dan kasut aku yang murah tu pun nak rembat. Fire extinguisher yang mahal tu taknak pulak die rembat. Kalau jual tu makan beratus jugak la. Nampak sangat gaya macam penagih dadah yang desperate nak beli dadah. Jual ape sahaja asal boleh beli dadah. Dasar penyamun dan penagih!

Aku dan suami terus pegi ke pondok pengawal untuk maklumkan perkara tu. Pengawal seperti biase la tak tahu menahu. Aku balik rumah semula mandi dan bersiap dalam keadaan gelap. Sampai di pejabat aku terus buat surat aduan untuk hantar ke Ketua Bahagian Pentadbiran Kastam. Semua yang aku tak puas hati aku luahkan kat situ. Petang selepas kerja aku balik rumah, kelihatan pengawal meronda sekitar perumahan kastam ni setiap 1 jam. Kabel elektrik pun dah berpasang balik. Lega betul hati aku. Kalau tak aku sangat stress bila terpikirkan yang rumah takde elektrik. Tak perlu lah aku yang buat report sekali lagi di balai polis. Pihak kastam dah buat report.

p/s : Aku nak pasang perangkap setiap kali kami balik ke kampung. Siap kau penyamun!!

Jul 28, 2010

Penyamun !!

24 Julai 2010, Jam 2120 Malam


Aku sampai ke rumah daripada Bahau. Bukak pintu cam biase. Tapi terkejut beruknye aku rumah aku berselerak. Aku fikir balik samada aku tinggalkan rumah berselerak ke tak eh?? Macam tak. 2 kali aku patah balik ke rumah tinggal barang yang aku beli kat hardware sebelum aku gerak balik ke Bahau. Konpem la rumah aku kena masuk penyamun nih! Aku panggil laki aku naik rumah cepat die boleh terkedek kedek lagik kat bawah rumah tu. Haihhh. So kami checking satu rumah. Takde kesan masuk la. Takde kesan pintu di ompil, di pecah, grill pon aku bukak cam biase tadik takde pulak kena potong. Hebat penyamun nih! Memang rumah aku takde lobang ke ape yang boleh orang masuk. Kalau ade lobang pon lipas lepas ar. Ke penyamun nih pakai ilmu? Aku cool je dulu. Tak la panik. Laki aku yang panik gile sebab laptop kesayangan die dah ilang. Aku pon terkilan jugak. Tapi die lagi la rasa terkilan. Sebab die tak dapat nak main poker. Hihihi. Bukan ape laptop tu baru sangat beli. Tak sampai sebulan lagik. Beli pon sebab die yang nak sangat. Huh! Bilik aku lagik teruk. Habis baju-baju aku die selerak kan. Tilam aku die selak. Kotak kotak aku yang penyamun tu sangka ada barang kemas die bongkar. Siap bawak pegi ruang tamu checking satu satu. Aku rasa penyamun tuh duduk lama dalam rumah aku. Sume dokumen dokumen rumah aku die belek. Nak cari geran tanah ke hape? Isk bengang pulak rasenye.





Malam tu jugak aku terus keluar pegi buat report polis. Tapi sebelum tu aku pegi jumpe pak guard dulu. Nih lagik satu aku bengang! Guard tu tak tau ape ape. Cis! Mesti kau tak berkawal sebenarnye. Mane taknye aku sampai kat pondok guard dalam pukul 10 ade sorang guard tuh boleh nak tido best punye! Memang nak kena report guard nih! Atas pemerhatian aku selama aku stay perumahan nih aku tengok diorang nih tak berkawal dengan ketat. Suka hati jek sesape yang nak masuk. Tak check dulu pon orang luar ke orang dalam. Aku bercadang nak tuntut ganti rugi kat syarikat keselamatan nih. Ada guard pon tak guna! Buang duit jek kastam bayar korang! huh! Emosi nih. Dengan perasaan bengang aku pon blah pegi balai polis yang terdekat. Sesampai je kat balai polis. Nak masuk pon aku tengok balai polis nih punya sign board tu takde lampu. Cam idup segan mati pon tak mau. Haihh. Setelah buat report dan bercakap dengan Sarjan Nizam beliau mengarahkan budak die datang rumah aku untuk ambil gambar sahaja. Ambil gambar sahaja okay! Takde check cap jari tu. Cam CSI buat tuh. Takde okay! Mase rumah sewa aku kena pecah masuk kat putrajaya pon ade check cap jari tu tau. Hampeh jek polis nih. Aku pon malas la tanye. Sebab diorang pon sememangnya pemalas! Memang konpem barang barang aku pon bukan boleh dapat balik. Biar kan je la. Malam aku tido tapi aku ngan laki aku jadi tak bercakap. Terdiam sampai la kami tertido. Esok keje kan.






Esoknya aku bangun cam biase. Tapi bangun lewat sikit. Cam takde mood nak pegi keje. Tapi aku bagi jugak mood tu datang untuk pegi keje. Seperti biase laki aku akan pegi keje dulu. Dah salam cium tangan dia, tetiba nak ambil helmet dengan sweater tak jumpe. Konpem la kena rembat jugak ngan penyamun nih. Muka frust laki aku nampak sangat. Disebabkan dah lambat aku cadangkan laki aku tak payah la pegi keje. Boleh la uruskan ape yang patut. Aku pegi keje cam biasa sebab cuti aku tak banyak dah. So aku tulis buku je la keluar waktu bekerja. Aku balik rumah kemas rumah yang bersepah tak habis kemas semalam. Masa kemas kemas tu baru la perasan ape yang hilang. Blender, gunting besi, dvd player, loket emas, handbag baru yang belum pakai (sib baik murah), iron baru lam kotak (hadiah kawen), beg balik kampung dengan sarung bantal aku (tu pon nak amek) semua tuh die rembat. Mungkin dia nak memulakan hidup baru. Haihh. Nasib baik jugak aku takde simpan duit dalam rumah. Kalau tak berjimba la penyamun penyamun tu. Laki aku pulak petang tu terus pasang langsir dan rel tingkap yang kiteorang beli mase sehari sebelum kejadian kot. Dia cakap boleh melupakan ape yang dah terjadi. Hehehe. Bagus jugak! cantik dah umah aku. Nampak berseri sket.






Sejak kejadian nih berlaku aku jadik semakin berhati hati. Ada guard pon tak boleh harap. So aku buat surat report kepada Pentadbiran Kastam buat aduan dan macam macam komplain. Dengan harapan supaya pengawasan lebih ketat selepas nih. Macam macam aku mintak. Tapi tak tau la dapat ke tak.







p/s : Pengawal Keselamatan tak boleh harap. So harapkan diri sendiri dan keluarga supaya lebih berhati hati untuk keselamatan rumah anda. Hehehe. Cam pesanan
iklan pulak. Bye!

Jul 6, 2010

TIPS MENGURANGKAN RASA TIDAK SELESA SAAT HAMIL

Saat melalui kehamilan, pelbagai jenis ketidakselesaan akan anda alami. Ikuti pandangan Dr. rasliza ramli dari Pusat Perubatan KPJ Kajang agar kehamilan yang menyenangkan dapat dinikmati.

Masalah 1:
Mual atau muntah.

Punca:
Ketidakselesaan terjadi akibat kehadiran hormon beta HCG yang bertindak balas pada bahagian otak. Kebanyakan kehamilan mengalami masalah ini di antara minggu ke-8 hinggake-12. Namun, ada yang berlarutan sehingga minggu ke-20.

Cara Mengatasi :
1. Makan kerap tetapi dalam jumlah yang sedikit. - kadang2 aku takut nak makan sebab takut muntah balik.
2. Kurangkan pengambilan makanan berlemak dan mengandungi garam yang banyak.
3. Makan lebih buah-buahan yang tinggi potassium seperti anggur dan pisang atau minum air kelapa.
4. Elak minuman berkarbonat dan berkafein kerana ia boleh menambahkan rasa loya.
5. Jangan ambil jeruk atau asam sebab ia mengandungi banyak asid, garam, perisa dan pewarna tiruan.
6. Jika berterusan perlu ambil ubat tahan muntah seperti Maxalon atau Ancoloxin.

Masalah 2:
Sembelit atau kembung perut.

Punca:
Masalah ini kerap berlaku di awal kandungan akibat peningkatan hormon progesteron yang menyebabkan pergerakan peristalsis usus menjadi perlahan. Oleh kerana itu jugalah angin di dalam badan sukar dikeluarkan.

Cara Mengatasi :
1. Minum air mencukupi minimum 6 - 8 gelas sehari. - memang tak buat sebab cam susah nak telan air masak sebab takde rase.
2. Ambil serat mencukupi terutamanya sayuran yang berdaun hijau.
3. Elakkan sayuran berkacang kerana ia boleh menghasilkan gas di dalam usus.

Masalah 3:
Sakit belakang atau pinggang.

Punca:
Berlaku akibat penyesuaian badan dan tulang belakang terhadap perubahan pusat graviti tubuh. Selain itu, ligamen yang makin meregang menambahkan lagi kesakitan.

Cara mengatasi:
1. Menjaga posisi tubuh ketika duduk, berjalan dan berdiri. - tak penah amek kisah.
2. Menggunakan kaedah yang sesuai ketika mengangkat sesuatu barangan yang berat. - aku tak angkat benda berat2 nih.
3. Lakukan urutan yang perlahan di bahagian bermasalah.

Masalah 4:
Pedih ulu hati.

Punca:
Kehamilan menyebabkan asid di dalam perut lebih banyak daripada biasa. Keadaan rahim yang makin membesar menekan perut memenuhkan rongga abdomen, menekan asid perut kembali ke esofagus membuatkan rasa pedih di dada. Keadaan ini disebabkan oleh hormon progesteron yang meningkat. Oleh kerana hormon ini mengembang, melonggarkan dan meregangkan otot, jadi asid mudah naik ke esofagus.

Cara mengatasi:
1. Tidur sekurang-kurangnya dua jam selepas makan malam.
2. Keadaan tidur perlulah dalam separa duduk dan bukannya menelentang.
3. Jika berlanjutan, perlu ambil antasid untuk melegakannya. - ada abg ipar bagi. tapi aku takut nak makan.

p/s : Untuk note aku. Yang aku highlight tu selalu aku buat dan patot di teruskan. Yang aku highlight tak patot aku buat n kena stop. Melalui artikel nih baru la aku tau ape yang patot dilakukan. Nih aku baca kat Pa&Ma. Credit to them. Bagi tips yang berguna.

Jul 5, 2010

Masak Lomak Cili Api

Sejak dua menjak aku memang tak larat nak berjalan n keluar rumah. Hari minggu adalah hari rehat aku. Peliknya bila hari cuti je aku aku tak lah sickness seteruk aku berada dekat office. Adalah muntah-muntah sikit. Suami pon cakap aku ceria je.

Jumaat yang lepas aku PMC. Tak pegi office. Petang Jumaat tu abang ipar dan adik ipar aku datang singgah selepas diorang hadiri taklimat di UM. Aku siap mengemas rumah. Basuh baju dan masak sekali. Ape yang aku masak? Aku cuba untuk pertama kali Masak Lomak Cili Api. Alhamdulillah berjaya. Hehehe. Tak susah pon nak masak ni. So, abg ipar aku tanya samada aku tak mabuk-mabuk ke siap masak sume bagai. Aku cakap tak la. So abg ipar aku buat kesimpulan yang aku ni allergic dengan tempat kerja. Hahahaha! Memang aku tergelak dengar. Tapi setelah pikir-pikir balik aku rasa macam ade betulnya jugak.

Dalam pukul 7pm suami pon pulang dari. Dia pon tak sangka aku boleh masak dan mengemas. Sedangkan sebelum ni aku la makhluk paling pemalas di abad ini. Hehehe. Sume nak harapkan suami yang masak dan mengemas. Lepas makan siap ada dessert lagi. Suami aku ckp hari ni layanan istimewa sikit. Yela istimewa. Sebab ada tetamu. Takkan nak tunjuk yang aku ni pemalas. Hehehe. Eh, tak lah. Sebab aku PMC sebenarnye. So happy la kot sebab tak pegi keje. Hehehe.

Haih. Susah btol la bila penyakit M tu datang. Bak kata Yana "always" hahaha. Jahat kau dik! Aku akan usahakan jugak mood rajin untuk datang. Cian suami aku. Slow-slow ok bee. Ini adalah simptom-simptom ibu mengandung. Hahaha! Takde maknanye. Ada orang kata, alahan ni kadang-kadang boleh berpindah ke suami bila kita dah masuk 4 or 5 bulan. Kalau betol kan bagus! Hehehe. Bagi kat bee sikit. Rasalah pulak ok!

Hari Sabtu aku tak ke mana-mana. Duk rumah layan tv dan tido jek lebih. Eh, ada keluar jugak. Pegi GIANT beli kain n barang-barang rumah. Jenjalan dalam Giant tu sampai kol 10 sampaikan tertinggal kain yang aku beli n tinggal dekat tempat simpanan barang. Suami aku nih sejak-sejak aku ngandung nih die plak yang suke shopping. Shopping barang-barang rumah plak tu. Hmm. Maybe sebab umah aku tuh kosong lagik. Kate baru pindah. Aku memang tak larat nak berjalan la. Lantak la dia.

Hari Ahad aku pegi kenduri kahwin kawan suami. Sampai-sampai kami terus makan. Hehehe. Sebab lapar sgt. Aku pon alas perut jek dekat rumah. Lauk yang disediakan sangat menyelerakan. Sambal Udang Petai, Kari Daging, Dalca dan Ayam goreng. Aku makan dengan seleranya. Bila dah sampai hadnye baru aku rasa makanan tu takde rasa sebenarnye. Terus potong selera aku. Betul la suami cakap makanan yang tak sedap pon jadi sedap bila kita tengah lapar. Tapi aku tak kisah sangat. At least aku dah kenyang. Hehehe. Pastu kami pon terus balik rumah, layan tv. Tetibe aku rasa weekend kami sgt membosankan. Pastu cam biasa la. Isnin kerja seperti biasa. Mood dah ilang ni. Nasib baik suami dah ambik motor. Malam tu aku tinggal kat rumah sorang. Dah malam baru nak pegi ambik motor. Takpe la. Aku pon tak larat nak follow n drive kereta. Dia nak bagi aku bawak kereta pergi kerja supaya aku boleh pergi klinik check up sendiri dan balik rumah bila ada emergency dan keperluan. So takde la aku asyik sms die cakap sejuk lah, pening lah, tak sihatlah dan macam-macam lagi. Hehehe. Thanks sebab memahami. Lebiu!

p/s : Post cam dah lari dari tajuk. Hehehe. :P